Forskellen på aerob og anaerob træning
Håndvægte, løbebånd, svømning og squats. Der findes et hav af forskellige træningsmetoder, så det kan være utrolig svært at vide, hvilken form for træning du skal lave, hvis du ønsker at opnå et bestemt mål. Eller i det hele taget bare, hvad de forskellige træningsformer gør godt for. Læs med her og få lidt bedre styr på, hvordan du navigerer i træningsjunglen.
Med eller uden ilt
Når du træner, bruger du energi fra kroppens energilagre. At energi omsættes til arbejde kaldes energiomsætning. Denne omsætning kan foregå på to forskellige måder: Anaerobt eller aerobt.
Hvis du løber eller cykler en længere distance, laver du aerobt arbejde. Ved aerobt arbejde omsættes energien ved hjælp af ilt, hvilket medfører, at kroppen kan arbejde i lang tid. Det er først, når energilagrene i musklerne er ved at være opbrugt, at kroppen bliver træt. Det kan både ske efter en og flere timers arbejde.
Hvis du styrketræner eller løber hundredemeterløb, laver du til gengæld anaerobt arbejde. Det sker, sagt på en anden måde, hvis kroppen skal udføre maksimalt arbejde. Når kroppen er under dette pres, skal den omsætte energi så hurtigt, at energilagrene i musklerne bliver brugt uden brug af ilt. Kroppen kan dog ikke holde til denne form for træning ret længe, da musklerne hurtigt bliver trætte. Du kender måske følelsen af tunge ben efter en hurtig spurt på løbebåndet eller efter at have cyklet hurtigt op ad en stejl bakke.
Er du mest til at løbe i et normalt tempo, cykle en lang tur eller svømme frem og tilbage i svømmehallen, laver du altså aerobt arbejde og kan holde til at være i gang i en længere periode. Løfter du vægte, spurter på cykel eller med løbeskoene på, laver du anaerobt arbejde og kan blot holde til at være i gang i en kortere periode.
Opnå forskellige mål med anaerob og aerob træning
Det er altid godt for kroppen at blive holdt i gang – uanset hvilken træningsform du benytter. Men det er forskelligt, hvad du får ud af anaerob og aerob træning. Hvis du ønsker at forebygge de såkaldte livsstilssygdomme, få et effektivt vægttab og mere fleksibilitet i kroppen, er det en fordel at træne aerobt. Ønsker du en øget muskelmasse, at reducere ømhed og forbedre din energi, kan du med fordel træne anaerobt. Du kan også vælge at kombinere de to træningsformer, så du opnår lidt af det hele.
Uanset hvor du befinder dig, har du mulighed for at lave både aerob eller anaerob træning. Du kan nemt hoppe i et par gode løbesko eller cykle en tur – og så varierer du ellers bare tempoet, alt efter hvilken energiomsætning du ønsker.
Du kan med fordel prøve dig lidt frem og træne forskelligt for at finde ud af, hvilken træningsform, du bedst kan lide. For selvom der er fordele ved både anaerob og aerob træning, er det vigtigste at lave netop det, der gør dig glad, så du bliver ved med at komme afsted fremfor at sidde derhjemme. Du vil helt sikkert blive glad for at finde træningsformen, der passer til dig, så hvorfor ikke bare komme i gang med det samme? Klar, parat, start!