Sådan påvirker alkohol din sundhed
Mange danskere negligerer dog de skadelige konsekvenser, som alkoholindtaget kan have på kroppen og ser en begrænsning af forbruget som mindre relevant i forhold til en sund livsstil.
Et stort alkoholindtag har imidlertid massive konsekvenser for dit helbred og kan i værste tilfælde have fatale udfald med døden til følge.
Derfor er alkohol så skadeligt…
Alkohol er det mest udbredte rusmiddel i Danmark og anses derfor som lettere harmløst af størstedelen af befolkningen. Alkohol kan dog være skadeligt for store dele af kroppens organer og kan samtidig føre til afhængighed.
Alligevel er alkohol massivt tilstede i den danske kultur blandt unge såvel som ældre.
Højtider, begivenheder og hyggelige stunder inkluderer ofte et glas eller to, som let og nonchalant glider ned. Under sådanne forhold bemærkes den lette alkohol knap nok og påvirkningen føles som oftest ikkeeksisterende.
Imidlertid har alkoholen allerede her indvirkning på både humør, koncentrationsevne, hukommelse og fornuft.
Ved større indtag påvirkes balancen tilmed og det bliver sværere at tale klart. Man bliver træt og sløv og får svært ved at kontrollere sine bevægelser. Samtidig bliver man mere risikovillig, ukritisk og spontan uden tanke på konsekvenserne.
Fortsættes indtaget, nedsættes bevidstheden og hjernens åndedrætscenter hæmmes.
På dette tidspunkt er opkast almindeligt og der er en reel risiko for død.
Samtidig øger alkohol risikoen for at udvikle mere end 200 sygdomme, herunder kræft, lever- og mavetarmsygdomme, depression, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Yderligere er alkohol skyld i ulykker såsom; fald, forgiftning, vold, drukning, trafikuheld og selvmord samt fosterdød og komplikationer ved indtagelse under graviditet.
Men hvad gør egentlig alkohol så farligt?
Alkohol er en generel betegnelse for alle alkoholer, men anvendes primært som udtryk for den mest kendte form kaldet Ethanol.
Ethanol er en klar letantændelig væske med en karakteristisk lugt og smag, som giver den berusende effekt i gærede drikke. Den anvendes samtidig i mange industrier som opløsningsmiddel samt til fremstilling af kemiske stoffer og som brændstof til diverse motoriserede køretøjer.
Alkohol har imidlertid en vanedannende effekt, som bliver stærkere, jo mere der drikkes. Særligt påvirkes kroppen ved indtag af store mængder alkohol på én gang, da det er mængden af alkohol i blodet, der skader kroppen.
Hertil skal det dog bemærkes, at små mængder alkohol stadig har en skadelige effekt og kan medføre alt fra søvnbesvær til overvægt og nedsat potens.
Samtidig kan et forhøjet alkoholforbrug have sociale konsekvenser med indvirkning på både arbejds- og familieliv.
Har alkoholen taget overhånd?
Føler du at alkohol har taget overhånd i dit eller en pårørendes liv? Så kan du finde hjælp og vejledning hos Dansk MisbrugsBehandling. Her tilbydes der behandling af alt fra alkoholisme, ludomani, købemani samt kokain-, hash- og medicinmisbrug.
Har du brug for hjælp, så kontakt Dansk MisbrugsBehandling anonymt på tlf. 78 75 22 58 eller læs mere om de forskellige misbrug samt behandlingsformer her.
Kilder:
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2015/~/media/AD0E935AE31446C4AA09250B270A780B.ashx
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/alkohol/alkoholens-virkninger/
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/alkohol/alkohol-fakta/
https://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/4F3D9C07B2A348058F1FB86D9316EE6C.ashx
http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Organisk_kemi_og_stoftyper/alkohol
https://www.sst.dk/da/kampagner/alkohol-stop-foer-5/saadan-skader-alkohol